Livet börjar vid 30, sen blir det bara bättre!

Standard

Mallin Wollin skriver i sin krönika i Aftonbladet om det jobbiga livet som tonåring, och jag kan inte annat än att hålla med.

.

Jag var förmodligen Sveriges mest komplexfyllda tonåring.  Hela högstadiet gömde jag mig helst i jättestora tröjor för att dölja det faktum att jag hade för små bröst och en gigantisk häck. Eftersom jag dessutom hade världens största näsa undvek jag så långt det gick att visa mig i profil. Hellre satt jag med en hand över näsan, (väldigt diskret va?) än att exponera min enorma kran. Ögonen satt alldeles för långt isär. Om magen inte gick inåt var den för stor, och de feta låren ska vi inte tala om. Men det värsta var nog ändå fötterna. Dessa enorma klumpfötter som fick mig att dag efter dag pina mig i två nummer för små skor. Och så den ständiga oron över att ha rätt kläder, inte lukta svett, att ingen skulle märka när man hade mens etc etc..

.

Jag hade ändå den stora turen att tillhöra ett kompisgäng som liknade mig i mångt och mycket. Vi var inte de coola, tuffa, men inte heller de nördigaste. Det var ok att inte dricka och röka, och man kunde krama killkompisarna utan att vara ihop eller ligga med varandra. Jag är väldigt tacksam att jag hade dessa vänner, som lät mig vara den jag var och inte pressade mig att prova på än det ena, än det andra innan jag var mogen för det. Flera av dessa vänner har jag kvar än idag, och tycker fortfarande att de är riktigt, riktigt fina människor.

.

Förra året, när jag var klasslärare åt en åk 9, fick jag frågan om jag önskade att jag kunde bli tonåring igen.  Jag svarade snabbt och tveklöst ”NEJ!”. Eleverna reaktion var något oväntad, de reagerade med tacksamhet. De var så vana vid att höra att de skulle vara tacksamma för att de var unga,  att de måste passa på medan de är unga, att de var i den bästa tiden i livet osv.  Tänk vad drygt för en tonåring, fullt upptagen med att lära känna sig själv, att inte trampa fel i tonårsvärldens blodigt allvarliga sociala spel, att höra att de dessutom måste vara lyckliga! Det tycker jag är att begära en hel del!

.

Nej, ta det lugnt ungdomar, livet blir både lättare och bättre vad det lider. Faktiskt!

»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s