Allt väl!

Standard

Oj, vad länge sedan jag skrev något!

Sedan sist har jag fått nytt jobb (wohoo!!) efter hela fem dagar som arbetslös.  Eftersom jobbet är det som dominerat min tillvaro de senaste månaderna (mycket, mycket jobb har det blivit!) får mitt första inlägg efter uppehållet avverka just detta.

Jag jobbar numera med att undervisa invandrare i svenska på ett företag som heter Eductus. Ett mycket intensivt men roligt jobb! Den stora majoriteten av eleverna är från Somalia. Även om jag har en viss erfarenhet av människor från olika kulturer är denna afrikanska kultur en ny, angenäm bekantskap. Mina elever är varma, humoristiska och ödmjuka med stor vilja att lära sig mer om svenska seder och bruk.

Jag kan nog skriva hur mycket som helst om det här jobbet, då det är så väldigt speciellt och annorlunda. Om ni tänker er att ni har en arbetsplats där det går tre thailändare, två kurder, en arab och tjugo somalier på varje svensk,  kan ni kanske få en aning om situationen. De första veckorna ömsom häpnade man, ömsom skrattade man åt alla tokiga situationer som uppstod i dessa möten. Kulturkrockar är vardagsmat, men de löser vi oftast enkelt och odramatiskt med respekt för varandras olikheter.

Något som slår en är hur glada, humoristiska och positiva dessa människor är, trots allt de behövt genomlida, och trots att de allra flesta av dem lever åtskilda från fruar, makar och t.o.m. barn pga de nya reglerna för anhöriginvandring. Jag kan inte annat än imponeras av mina elevers styrka, och deras sätt att sprida positiv energi.

När vi skrattar tillsammans, talar om kärleken till våra familjer och friheten i Sverige känner man att gemenskapen människor emellan är så mycket större än ytliga kulturskillnader. Jag önskar att alla fick uppleva denna gemenskap, då hade vi inte längre några problem med främlingsfientlighet i vårt samhälle.

»

  1. Grattis! Vilket underbart inlägg! Det känns positivt såhär före jul! Och må det bli som du skriver, att alla får vara med om samma sak som du! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s