Villkorslöst?

Standard

Är vi kapabla till att älska villkorslöst i denna mänskliga skepnad? Jag menar, villkorslös kärlek innebär ju att det inte finns någonting som kan hota kärleken, inga svek som kan förändra känslan, inga materiella eller psykologiska ”kostnader” inblandade. Frågan kan tyckas enkel, men ju mer jag funderar på det, desto fler vinklar dyker upp. Jag har här försökt uttrycka en del av mina tankegångar runt frågan.

I de flesta mänskliga relationer tror jag att det är väldigt svårt, eftersom vi är sårbara varelser med behov av att ha någon att luta oss mot. Ytterst få klarar att leva helt ensamma, utan relationer till andra, och de relationerna måste då baseras på förtroende för att fylla sin funktion. För att klara av att älska en vän eller partner helt och hållet villkorslöst krävs en enorm styrka och förståelse, och jag kan i alla fall säga att jag inte helt och fullt är där än, och är tacksam för att det inte heller krävs av mig. Däremot är det en självklarhet mig och M emellan att det man gör för varandra gör man av kärlek, och att det därför aldrig krävs någon motprestation. Det låter kanske självklart, men för mig innebär det ett helt nytt sätt att tänka och känna.

Jag läste ett rätt roligt uttalade i ett forum, där liknande frågor diskuterades och en kille uttryckte att han nog i ärlighetens namn bara kände villkorslös kärlek mot sin katt. Det roade mig i och med att jag sett så många exempel på det, när ett djur blir upphöjt till något så enormt viktigt och betydelsefullt att det blir komiskt. Tänk bara på Lotto-reklamen där en excentrisk tant hävdar att ”katter är ju också människor”. Nu hamnade jag kanske utanför ämnet, men är kärleken till ett djur verkligen villkorslös, eller är svansviftningarna, lojaliteten, spinnandet och allt som vi tolkar som kärlek, den betalning vi får för att vi tar hand om djuret?

Barn då? De älskar man väl villkorslöst?  Det sägs ju i alla fall alltid så. Man slutar inte älska sitt barn för att det är besvärligt, och man förväntar sig inte några gentjänster för all möda man lägger ner för deras skull. Eller gör man det?

Har man outtalade förväntningar på sina barn? Och om man har det; är det faktum att man fullgjort sin uppgift och förr eller senare fostrat en människa som är kapabel att stå på egna ben belöning nog, eller krävs det mer? Krävs det på något sätt av barnen att de ska betala tillbaka genom att göra sina föräldrar till viljes på ett eller annat sätt? Och från andra spelhalvan: om man har haft en lycklig uppväxt med stöttande föräldrar, ska man då behöva känna att man står i tacksamhetsskuld till dem resten av livet? Att föräldrar har ett ansvar gentemot sina barn är det väl ingen som argumenterar emot, men har barn ansvar för sina föräldrar? Jag har sett och hört flera som uttryckt att de känner en  lojalitetsskuld till sina föräldrar, men det skulle ju innebära att kärleken inte alls är ovillkorlig trots allt.

I sanningens namn, hur många har inte någon gång fått höra eller uttryckt ord som ”är det här tacken?” eller ”tänk vad jag ställt upp för dig, och så gör du så här”?

Har omsorg ett pris, och går det i såna fall att köpa  sig fri?

Jag vill ändå hävda att ovillkorlig kärlek kan existera människor emellan, att det är något att sträva efter och jag tror de flesta föräldrar ser det som en självklarhet att älska och stötta sina barn förbehållslöst. Det tydligaste exemplet som illustrerar detta är den kärlek föräldrar till gravt handikappade barn visar. Barn som aldrig kommer att klara sig utan ständig omsorg och som kanske inte är kapabla till någon form att ”betalning”, inte ens i form av ett leende. Människor som tagit på sig dessa typer av uppgifter ser jag som oerhört beundransvärda och som fantastiska föredömen för alla.

Jag har bestämt mig för att sträva mot att älska mina barn villkorslöst, och jag hoppas jag kan uppnå mitt mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s