LCHF – fett bra?

Standard

Magnus och jag har gått på LCHF ett par månader så nu kan jag uttala mig om dess fördelar och nackdelar.

Fördelar:

man behöver aldrig vara hungrig

man känner sig aldrig ”uppkörd”

man pruttar inte

magen blir lugn och plattare

maten är god

man äter mer grönsaker och ”renare” mat, inga halvfabrikat

man är aldrig sötsugen

man känner inget behov av småätande

blodsockret håller sig på en jämn nivå, inga trötthetsperioder under dagen

man går ner i vikt (jag 2kg, Magnus 8kg)

 

Nackdelar:

man får abstinens under första veckan, matthet och huvudvärk

man får lägga lite mer tid på matlagningen

det blir dyrt

 

Sedan i fredags har vi gått tillbaka till det vanliga med potatis, pasta och bröd av två anledningar. För det första för att julen närmar sig, och ingen av oss vill avstå från julmat och godsakerna som hör denna tid till. För det andra har vi renoverat slut på en massa pengar och behöver dra ner på kostnaderna för att klara julfirandet med allt det innebär. Redan är jag fast i det jädra suget efter något gott att stoppa i munnen. Som det känns just nu blir det absolut LCHF igen efter helgerna. Det känns som att det är bra!

Hur kommer det sig egentligen att ”ren” mat är så mycket dyrare än processad skräpmat? Det ligger nog en hel del i alla konspirationsteorier man läst…

»

 1. LCHF- dödligt fett,
  Alla transfetter som man får i sig när man äter denna diet är inte nyttigt, min indiska (Ayurveda) läkare säger att man får gikt av den dieten för det är för mycket fett så att kroppen blir förstoppad. Cellerna ”gror” igen, eller de kommer inte åt varandra för att komunicera, och kan inte ta till sig de vitaminer och mineraler som är livsnödvändliga. Att man går ner kan bero på många saker men de är inte alltid av godo. Det är bättre att att äta mycket grönsaker och använder ”rätt” fett när ni steker och tillagar maten. Då menar jag inte smör eller olja för de blir till transfetter, det som inte omvandlas vid upphettning är cocosfett=)

  Troligen har man candida (svamp) i magen när man får ett sötsug efter maten. Prova att ät rå sötpotatis eller rå jordärtskocka under eller efter maten det kan hjälpa=)

  Det finns så mycket man kan säga om LCHF och annan diet också så klart men mitt råd till er är ät inte det mer!

  Kram Therese

 2. Där om tvista de lärde! 🙂
  Jag har läst massor om LCHF och eftersom det redan finns så mycket skrivet som inte stöder det din läkare säger om farliga fetter, så tänker jag inte ge mig in i någon debatt om det. Jag känner även väl till candida och dess effekter, och anser att mitt sötsug snarare har med ett pendlande blodsockervärde att göra då det försvinner så snart jag låter bli kolhydrater ett par dagar. Så snabbt blir man knappast av med Candida.

  Jag mår bra av LCHF och jag tror mycket på att lyssna på kroppen. Alla dieter funkar inte för alla, men jag tror att de allra, allra flesta är överens om att vi behöver minska ner på kolhydraterna, så någon sötpotatis tänker jag rakt inte äta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s